Fashion

Servicii de RESTAURARE

Restaurarea este un serviciu din ce in ce mai cautat de catre clientela si va continua sa fie de catre propietarii artefactelor care isi dau seama de importanta pastrarii / conservarii valorilor din trecutul familiei pentru generatiile urmatoare. Corelatia si activitatile inter si pluridisciplinare în studiul amanuntit - elaborat si de analiza, cât si interventiile pentru conservarea si restaurarea unui obiect cu scopul de a-i oferi stabilitatea fizico - chimico - biologica în timp, conduc inevitabil spre o cunoastere foarte buna a obiectului, pe toate nivelurile de structura si de concept plastic, de continut si de fond al acestuia, obtinându-se astfel, pe lânga satisfactia unei reusite profesionale în salvarea obiectului, cat si identificarea, autentificarea si expertiza unei opere de valoare.


" Dupa ce s-a facut cunoscut si la Florenta in urma portofoliului de artist plastic si cel de expert in restaurare, specializandu-se totodata in septembrie cu cele mai noi tehnici si metode de restaurare in cadrul Institutului de arta si restaurare din Palazzo Spinellii, Ovidiu Carpusor a fost selectat in vederea participarii la Bienala de Arta si Restaurare din Florenta, cel mai mare Salon International de acest gen din lume, unde vor fi prezenti mii de vizitatori, dar si cei mai importanti oameni de arta, cultura si business de pe mapamond. Ovidiu Carpusor va participa la ambele sectiuni Arta si Restaurare, fiind catalogat si apreciat de catre organizatorii internationali ai acestui salon ca un artist complex, deosebit si mare profesionist in restaurare pictura care merita intreaga atentie si admiratie pe toate planurile. "

Ca indivizi, modalitatile prin care o persoana intra în posesia unor obiecte de arta sunt la fel de diverse ca povestile noastre de viata. Am mostenit obiecte de la parintii nostri sau rude îndepartate, le-am cumparat in calitate de colectionar pasionat, în calitate de cumparatori ocazionali sau în calitate de investitori, le primim cadouri la ocazii speciale sau le-am gasit, uneori, chiar abandonate pe o strada . Indiferent de caz, suntem prin urmare posesori de obiecte de arta si suntem obligati sa avem grija de aceste obiecte.

 

Din pacate, cele mai multe ori, obiectele de arta sunt fragile prin natura lor. Ele încep sa se schimbe chiar din momentul în care sunt finalizate de catre artist. Schimbari fizice si chimice apar inevitabil, ca urmare a procesului natural de imbatranire sau prin distrugere partiala. In numeroase cazuri, procesul de deteriorare poate fi accelerat de catre materialele instabile sau incompatibile utilizate în crearea unui obiect de arta sau de conditii nefavorabile de mediu: umiditate scazuta sau in exces, caldura sau lumina si, în special, oscilatiile lor brusce; infestarii biologice; atmosfera poluata; neglijare, manipulare neglijenta si chiar adesea, interventii neadecvate sau neprofesioniste in tratamentele de conservare si restaurare.

 

Conservarea obiectelor de arta se confrunta de multe ori cu mai multe dileme. O conservare – restaurare profesionista se doreste sa pastreze aspectul original al operei de arta cât mai mult posibil, indiferent daca propietarii doresc ca interventiile sa fie aproape invizibile, insa trebuie sa se accepte faptul ca unele dintre modificari si degradari in timp obliga restauratorii prin interventiile specifice, sa fie “citibile”, devenind astfel chiar si subiecte didactice si martori ai operatiunilor de salvare a obiectelor, ajutand astfel, in eventualitatea unor restaurari ulterioare.

 

Deseori se intalnesc cazuri cu lucrari de arta care au fost supuse mai multor tratamente de conservare anterioare. Fiecare tratament este, de asemenea, o interpretare a operei de arta si ca fiecare interpretare, este inevitabil influentata de noile idei, legi sau etica a restaurarii in functie de diferite considerente. Chiar si cu beneficiul unor tehnici mai bune disponibile în prezent, conservarea artifact-urilor nu poate scapa de aceasta influenta. Pentru toate aceste motive, adesea mult mai benefic pentru opera de arta este o minima interventie. Nu putem sti niciodata sigur modul în care generatiile viitoare vor aborda lucrarile de arta din trecut. Cu cat conservatorul de opere de arta "interpreteaza" mai putin, cu atat ramane mai mult pentru cei care urmeaza sa vada lucrarea prin prisma propriilor idei si viziuni.

 

Actul de salvare a unui obiect cultural implica o meserie nobila de o mare responsabilitate, sensibilitate, înalta tehnicitate, etica profesionala, pasiune si daruire a restauratorului, care, încercând (si reusind), sub imperiul necesitatilor destul de acute, sa rezolve problemele longevitatii fizice a „pacientului” destinat generatiilor viitoare, nu îi pierde sensurile concrete ale constiintei valorice si stiintifice.

 

Munca unui restaurator este deseori invizibila, nespectaculoasa, în raport cu actul creativ al unui artist, însa chiar daca nu e numita opera de arta, activitatea sa poate însemna o distinctie care spune si substituie multe. 
Interventiile intreprinse de catre un restaurator pot reprezenta un real ajutor incontestabil în salvarea, certificarea, identificarea, autentificarea si expertiza unei lucrari de arta, act atat de necesar în contextul actual, ca necesitate justa pentru colectiile particulare, muzeale si pe piata artei.

 

 

Galerie de imagini

 

Se constientizeaza necesitatea cunoasterii exhaustive a caracteristicilor obiectului de restaurat si în consecinta utilizarea, resintetizarea informatiilor cumulate în întregul proces de restaurare în determinare, precum si stabilirea identitatii operei de arta restaurate. Tocmai in acest sens, ofer servicii complete de restaurare pentru a asigura pieselor dumneavoastra. revitalizarea si readucerea lor la viata, la forma si varianta lor initiala.

 


Servicii complementare / diverse:

 

• Analiza structurala, expertize, analize chimice, biologice, radiografii, interpretari RX, UV
• Prelevarea de probe in timpul restaurarii
• Indepartarea intrerventiilor anterioare, murdariei de insecte, chituiri/completari
• Refacerea modelelor distruse, curatirea foitei de aur, completari, aplicari - foita de aur/argint
• Consolidarea straturilor si suporturilor prin presa electrica si/ sau manuala
• Dublarea panzei (totale sau margine), chituiri, integrare cromatica(toate tehnicile), Indepartarea verniului pe straturi, curatiri superficiale si de profunzime, consolidarea suportului, peliculizari finale de protectie / conservare

 

Serviciile de conservare - restaurare / consultanta :

 

• Restaurare pictura (ulei, acrilic, tehnici mixte, fresca)
• Restaurare grafica 
• Restaurare rame
• Restaurare sculptura (lemn, metal, mixte, tehnici diferite)
• Diverse obiecte vechi 
• Restaurare hartie si fotografie
• Restaurare mobilier

 

Responsee Team

ad banner